Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Πότε αλλάζουμε την ευαισθησία ISO


Η επιλογή της διαφορετικής ευαισθησίας ISO γίνεται:
  • Ανάλογα με τις φωτιστικές συνθήκες λήψης. Δηλαδή σε συνθήκες με έντονο φωτισμό (ήλιος, φλας) επιλέγουμε τιμές 200 ISO και κάτω. ενώ σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό (εσωτερικοί χώροι με μειωμένο φως, νύχτα) τιμές 400 ISO και άνω. Συνήθως τη μέρα έχουμε το ISO μας στο 100 ενώ την νύχτα αν δε διαθέτουμε τρίποδο αυξάνουμε το ISO μας για να εισχωρήσει στη μηχανή μας περισσότερο φως άρα και μεγαλύτερες ταχύτητες προκειμένου οι φωτογραφίες μας να μη βγουν κουνημένες, σε αυτή τη περίπτωση το ISO παίζει σε διάφορες τιμές ανάλογα το φωτισμό που υπάρχει, μπορεί να είναι 1000, 2000, 3000 κτλ. σε υψηλές τιμές ISO θα πρέπει να προσέχουμε τη δημιουργία θορύβου που μπορεί να παρουσιαστεί στη φωτογραφία μας, Οι τιμές που μπορεί να παρουσιάσει θόρυβο η εικόνα διαφέρει από μηχανή σε μηχανή ανάλογα τον αισθητήρα τους π.χ. σε κινητά τηλέφωνα με μικρό αισθητήρα ο θόρυβος παρουσιάζεται σχεδόν με την αύξηση του ISO μας. 
  • Ανάλογα με τη ζητούμενη έκθεση. Π.χ. αν θέλουμε πάγωμα της κίνησης ενός ποδηλάτη και μεγάλο βάθος πεδίου δηλαδή υψηλές ταχύτητες και κλειστά διαφράγματα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τιμές 400 και άνω ISO ακόμη και στις εντονότερες φυσικές συνθήκες. Επίσης αν το ζητούμενο είναι πολύ μεγάλος χρόνος έκθεσης (π.χ. 5 λεπτά για φωτογράφιση άστρων που θέλουμε να γράψει η τροχιά τους) θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί όσο πιο χαμηλή τιμή ISO.
  • Ανάλογα με το αισθητικό αποτέλεσμα. Δηλαδή για να έχουμε ποιοτική εικόνα με απουσία θορύβου και μεγάλη ευκρίνεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τιμές όσο γίνεται χαμηλότερες (π.χ. 100-600 ISO) ανεξάρτητα από τις φωτιστικές συνθήκες που υπάρχουν. Σε αντίθετη περίπτωση χρησιμοποιούμε υψηλές τιμές ISO ακόμα και σε έντονες φωτιστικές συνθήκες.


Βιβλιογραφία
  • Η τεχνική της αναλογικής και ψηφιακής φωτογραφίας. Τάσος Σχινάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πότε αλλάζουμε την ευαισθησία ISO
4/ 5
Oleh