Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Τι είναι η πανοραμική φωτογραφία;


Η πανοραμική φωτογραφία γεννήθηκε από την ανάγκη η φωτογραφία να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από την εικονιζόμενη σκηνή. Αυτό που μπορούσε να δει ο παρατηρητής με μια απλή περιστροφή των ματιών του ή του κεφαλιού του και η φωτογραφία δεν μπορούσε να αποτυπώσει με μια και μόνο λήψη όσο ευρυγώνιος και να ήταν ο φακός της φωτογραφικής μηχανής. Από το ξεκίνημα της φωτογραφίας υπήρξαν προσπάθειες για να ενωθούν πολλές φωτογραφίες μαζί, ώστε να δώσουν μια φωτογραφία που να περικλείει το ζητούμενο. Την μεγαλύτερη δυνατή θέα. Είναι μια φωτογραφία που μας προσφέρει από μια μεγάλη, ως μια τεράστια θέαση του ορίζοντα της φωτογραφιζόμενης σκηνής.

Η πανοραμική φωτογραφία αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μεθόδους στη φωτογραφία διαθέτοντας μια σπουδαία δυναμική απόδοση. Αναλογίες πιο μακρόστενες από τα 2/3 σχηματίζουν πανοραμικά καρέ, όπως 1/2, 1/3 κτλ. Φυσική συνέπεια του μακρόστενου καρέ αποτελεί και η πολύ μεγάλη γωνία κάλυψης που κυμαίνεται από 120-360 μοίρες. Ο όρος αυτός της φωτογραφίας είναι σχετικός με την εικονική περιήγηση.

Πανοραμική άποψη του κέντρου της Αθήνας της έλευσης των αγροτών στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. news247.gr

Πως πετυχαίνουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα
  • Με πανοραμική φωτογραφική μηχανή
  • Με σειρά λήψεων και ψηφιακή σύνθεση αυτών (πανοραμική σύνθεση)
  • Με crop κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας

Εικονική περιήγηση
Σε αυτή ο θεατής μεταφέρεται εικονικά σε κάθε σημείο του πανοράματος. Αν μη τι άλλο το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Η αίσθηση του χώρου είναι αληθοφανής, δίνοντας την εντύπωση της φυσικής μας παρουσίας στο χώρο. Την συναντάμε συχνά σε διάφορες ιστοσελίδες μιας και είναι ένας καινοτόμος τρόπος παρουσίασης.


Η μεγαλύτερη πανοραμική φωτογραφία
Το ρεκόρ της μεγαλύτερης πανοραμικής φωτογραφίας στο ίντερνετ κατέχει από τον Νοέμβριο του 2010 που δημοσιεύθηκε στο www.360cities.net μια πανοραμική φωτογραφία του Λονδίνου που δημιούργησε ο φωτογράφος Jeffrey Martin. Η εικονική περιήγηση έχει μέγεθος αρχείου 80 GigaPixels και αποτελεί ένωση 7886 λήψεων. Τα πανοράματα αυτού του τύπου που αποτελούν συνένωση εκατοντάδων ή χιλιάδων φωτογραφιών ονομάζονται Gigapan.

Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι σε μια τόσο γενική άποψη του Λονδίνου, έχει κάποιος την δυνατότητα να ζουμάρει με τα εργαλεία της περιήγησης και να δει λεπτομέρειες σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλοι περιμένουμε φυσικά το επόμενο γιγαντιαίο πανόραμα που θα ξεπεράσει αυτό του Λονδίνου, μιας και αυτού του είδους τα ρεκόρ αποτελούν μεγάλη πρόκληση και πολλοί προσπαθούν να τα καταρρίψουν. Η δυσκολία στην δημιουργία τέτοιου είδους γιγάντιων πανοραμικών φωτογραφιών δεν είναι μόνο στην λήψη, αλλά και στην από κει και πέρα επεξεργασία των αρχείων και την δημιουργία της εικονικής περιήγησης, που για τέτοια μεγέθη χρειάζονται πραγματικά υπολογιστές τέρατα και τεράστια υπομονή.

Το γιγάντιο αυτό πανόραμα μπορείτε να το δείτε στο www.360cities.net.


Σφαιρικό πανόραμα (Μικρός πλανήτης)
Μια παράξενη τεχνική για πανοραμικές λήψεις 360 μοίρες. Για την πραγματοποίηση της απαιτείται μια σειρά λήψεων, με τις προδιαγραφές των φωτογραφιών για πανοραμική σύνθεση (επικάλυψη, όμοια φωτεινότητα κτλ) οι οποίες θα πρέπει να καλύπτουν 360 μοίρες (εκεί που αρχίζει η μια άκρη της πανοραμικής φωτογραφίας στο ίδιο σημείο να τελειώνει στην άλλη άκρη), αυτό είναι σημαντικό γιατί στη τελική εικόνα όπως σχηματίζεται η σφαίρα θα πρέπει οι δύο άκρες να ενώνονται ομοιόμορφα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι η πανοραμική φωτογραφία;
4/ 5
Oleh