Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Το τρίγωνο της έκθεσης: Ταχύτητα κλείστρου, διάφραγμα και ISO


Οι τρεις αυτές παράμετροι της αλληλεπίδρασης της φωτογραφικής μηχανής με το φως, έχουν έναν ειδικό τρόπο που επηρεάζουν η μία την άλλη και φυσικά την φωτογραφία μας. Αυτό συμβαίνει σε κάθε συσκευή η οποία μπορεί να αποτυπώσει εικόνα. Σε περιπτώσεις που δε μπορούμε να επέμβουμε σε αυτές τις παραμέτρους (π.χ.κινητά τηλέφωνα) η συσκευή καθορίζει τις βέλτιστες ρυθμίσεις που πιστεύει για μια σωστή φωτογραφία (π.χ. λειτουργία AUTO, προγράμματα όπως νυχτερινή λήψη κ.α.). Σε περίπτωση όμως που οι ρυθμίσεις γίνονται χειροκίνητα σε λειτουργία MANUAL η κατανόηση των παρακάνω εννοιών είναι απολύτως απαραίτητη στον επίδοξο φωτογράφο.


Ας ξεκινήσουμε από το φως. Όσο περισσότερο φως υπάρχει τόσο πιο εύκολα γίνονται τα πράγματα. Φανταστείτε λοιπόν το φως και τη φωτογραφική σας μηχανή. Το φως θα εισχωρήσει μέσα από γυάλινα εξαρτήματα για να καταλήξει να περάσει τελικά μέσα από τη μικρή τρυπούλα του διαφράγματος (Aperture) και στη συνέχεια από το κλείστρο, ένα παντζούρι που μένει πάντα κλειστό και ανοίγει μόνο όταν του επιτρέψουμε να περάσει το φως και για όσο χρόνο θέλουμε (Shutter Speed) και τελικά να αποτυπωθεί η φωτογραφία μας. Η σημασία αυτών των εννοιών είναι καθολική και δεν επηρεάζεται από την μάρκα της φωτογραφικής μηχανής. Τι είναι και τι κάνουν όμως η κάθε μία παράμετρος;

Ταχύτητα κλείστρου (Shutter Speed): Είναι η ταχύτητα με την οποία ανοιγοκλείνει το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής και μετριέται σε δευτερόλεπτα και κλάσματα του δευτερολέπτου (π.χ. 1/15, 1/30, 1/400, 1/2000, 1, 2, 15). Αν θέλεις να το κατανοήσεις καλύτερα, σκέψου πως το βράδυ που δεν υπάρχει πολύ φως και θες να φωτογραφήσεις η μηχανή μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο να αποτυπώσει πληροφορίες, αυτό απαιτεί να κρατάμε σταθερά τη μηχανή μας και είναι υπεύθυνο για τις κουνημένες.

Πως επηρρέαζει την εικόνα η ταχύτητα κλείστρου

Διάφραγμα (Aperture): Επηρρεάζει το βάθος πεδίου, δηλαδή το τρόπο που γίνεται η εστίαση μέσα στη φωτογραφία και είναι υπεύθυνο για τη θολότητα που παρατηρούμε σε αυτή. Όλοι έχουν προσέξει για παράδειγμα πως τα πορτραίτα απεικονίζουν καθαρά τα πρόσωπα των ανθρώπων και πίσω από αυτούς θολώνει με έναν ωραίο και μυστηριώδη τρόπο (f/1.8). Από την άλλη πλευρά σε μια φωτογραφία που ως σκοπό έχει να απεικονίσει με μεγάλη λεπτομέρεια ένα φυσικό τοπίο η εστίαση θα πρέπει να υπάρχει σε όλο το φάσμα και όχι μόνο σε ένα σημείο της φωτογραφίας (f/11). Μετριέται και συμβολίζεται με το γράμμα f και το συναντούμε ως αναλογία του τύπου f/2.0, f/4.0, f/8.0 κτλ. Όσο μικρότερος ο αριθμός τόσο μεγάλο θα είναι το διάφραγμα (τόσο πιο θολό το βάθος πεδίου). Η μεταπήδηση απο μια τιμή διαφράγματος σε μια επόμενη ή προηγούμενη τιμή αντιστοιχεί σε ενα stop (διαβάθμιση).

Πως επηρρεάζει την εικόνα το διάφραγμα

ISO: Αντιπροσωπεύει την ευαισθησία της φωτογραφικής μηχανής στο φως που υπάρχει στο «κάδρο». Μετριέται με έναν αριθμό ο οποίος όσο πιο μικρός είναι, τόσο πιο μικρή ευαισθησία δηλώνει και το αντίστροφο. Για να το κατανοήσουμε σκεφτείτε τη νύχτα που δεν υπάρχει πολύ φως και οι φωτογραφίες μας βγαίνουν κουνημένες, αυξάνοντας το ISO επιτρέπουμε να περάσει από το φακό περισσότερο φως αυξάνοντας έτσι και τη ταχύτητα άρα και η φωτογραφία μας να μη βγει κουνημένη. Το ISO όμως είναι υπεύθυνο και για το θόρυβο, κάτι που μπορεί να καταστρέψει τη φωτογραφία μας.

Όσο μεγαλύτερο ISO τόσο περισσότερο φως επιτρέπουμε να περάσει

Μεγάλες τιμές ISO είναι υπεύθυνες για το θόρυβο που προκαλείται στη φωτογραφία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τρίγωνο της έκθεσης: Ταχύτητα κλείστρου, διάφραγμα και ISO
4/ 5
Oleh