Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η τεχνική light painting θα "ζωγραφίσει" τις φωτογραφίες σας


Η τεχνική light painting για όσους την βλέπουν φαντάζει αποτέλεσμα photoshop, και όμως δεν είναι. Η πρώτη καταγεγραμμένη φωτογραφία με τεχνική light painting ανήκει στους Étienne-Jules Marey και Georges Demeny, με τίτλο “Pathological Walk From in Front” του 1889. Για τη δημιουργία της, ο Demeny τοποθέτησε μικρούς λαμπτήρες πυρακτώσεως στις κλειδώσεις ενός βοηθού του και κατέγραψε την κίνηση του.

Περνώντας στις δεκαετίες 1930-1950 θα συναντήσουμε τον πρώτο καλλιτέχνη που ασχολήθηκε σοβαρά με την τεχνική light painting και δεν είναι άλλος από τον Man Ray, γνωστό για την avant-garde φωτογραφία του. Η συνεισφορά του στην τεχνική αυτή φωτογραφίας ήρθε με το έργο του “Space Writing”, το οποίο περιελάμβανε αυτό-πορτραίτα του καλλιτέχνη. Επόμενος στη λίστα είναι ο Gjon Mili ο οποίος είναι ο φωτογράφος που εισήγαγε τους Pablo Picasso και Henri Matisse στην τεχνική του light painting, μη χάνοντας προφανώς και την ευκαιρία να τους φωτογραφήσει.

Pablo Picasso

Πως γίνεται
Απαραίτητο και για αυτή την τεχνική είναι το τρίποδο μας και η φωτογραφική DSLR. Όταν μιλάμε για light painting ουσιαστικά αναφερόμαστε στη δυνατότητα της κάμερας να καταγράψει την κίνηση του φωτός και αυτό πετυχαίνετε με αργές ταχύτητες (5” και πάνω ή και Bulb mode).

Όσον αφορά το διάφραγμα, η γενική ιδέα είναι πως εφόσον έχουμε μεγάλο χρόνο έκθεσης, άρα και πολύ φως που εισέρχεται στην κάμερα, θα προτιμήσουμε ένα μεσαίο ή μικρό διάφραγμα για να μη βγει υπερφωτισμένη η φωτογραφία μας. Ωστόσο ο κανόνας αυτός δεν είναι απόλυτος και μπορούμε να πειραματιστούμε με διαφορετικά διαφράγματα έτσι ώστε να επιλέξουμε στο τέλος το αποτέλεσμα εκείνο που αισθητικά μας ικανοποιεί περισσότερο.

Για το τρίτο στοιχείο μας, την ευαισθησία (iso), χρειάζεται να ρυθμίσουμε τη φωτογραφική μας στη μικρότερη δυνατή τιμή (100 ή 200 max) έτσι ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στην τελική μας λήψη. Τέλος, θα πρέπει να εστιάσουμε τη φωτογραφική μας στο σωστό σημείο όπου θα κάνουμε τη ζωγραφική με φως (εάν πρόκειται να ζωγραφίσουμε εμείς οι ίδιοι, τοποθετούμε ένα αντικείμενο στο σημείο που πρόκειται να σταθούμε και εστιάζουμε πάνω του).

Θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσουμε τον αυτόματο χρονοδιακόπτη της μηχανής μας  έτσι ώστε και να έχουμε χρόνο να πάρουμε την κατάλληλη θέση μπροστά στην κάμερα, αλλά και να αποφύγουμε το ελάχιστο κούνημα της μηχανής όταν πιέσουμε το διακόπτη λήψης.  




ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τεχνική light painting θα "ζωγραφίσει" τις φωτογραφίες σας
4/ 5
Oleh