Το High Dynamic Range (υψηλό δυναμικό εύρος) ή αλλιώς HDR, είναι μια τεχνική επεξεργασίας ψηφιακών φωτογραφιών με την οποία μπορείς να έχεις αποτελέσματα με εξαιρετική λεπτομέρεια, ενώ σου δίνει και τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα δραματικό εφέ με έντονα χρώματα στην φωτογραφία. πρόκειται για μία τεχνική φωτογραφίας που συνδυάζει τόσο τη διαδικασία τής λήψης, όσο και αυτή τής επεξεργασίας.
Ουσιαστικά η HDR φωτογραφία είναι η ένωση τριών και παραπάνω λήψεων του ίδιου θέματος με διαφορετική έκθεση. Αυτό γίνεται με τρεις τρόπους:
- Χειροκίνητα κάνοντας 3 λήψεις ή και παραπάνω. Μία λήψη κανονική, μία με υποέκθεση (π.χ. -2) και μία με υπερέκθεση (π.χ. +2).
- Με τη διαδικασία bracketing εφόσον υπάρχει αυτή η επιλογή στη φωτογραφική μας μηχανή. Χρησιμοποιώντας την λειτουργία Bracketing η μηχανή δημιουργεί τρεις διαδοχικές εικόνες μεταβάλλοντας την έκθεση, ώστε να έχουμε μία κανονική φωτογραφία, μία φωτογραφία που έχει υπό-εκτεθεί και μία φωτογραφία που έχει υπέρ-εκτεθεί. Μάλιστα η υποέκθεση και υπερέκθεση γίνεται κατά την ίδια ποσότητα EV.
- Με την επιλογή HDR της μηχανής μας. Σε ορισμένα μοντέλα, το HDR αποτελεί πλέον επιλογή εντός της φωτογραφικής μηχανής. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη πολλών φωτογραφιών σε άμεση διαδοχή της μίας μετά την άλλη και, στη συνέχεια, τις συνδυάζει εντός της φωτογραφικής μηχανής σε μία εικόνα που καλύπτει μεγάλο εύρος τόνων από σκιές έως τονισμένα σημεία. Ο όγκος των φωτογραφιών που τραβιούνται εξαρτάται από το μοντέλο της φωτογραφικής μηχανής. Επίσης, ορισμένες φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν διαφορετικά επίπεδα ελέγχου για την προσαρμογή των εικόνων στις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης για να βεβαιωθείτε ποιες επιλογές διατίθενται στη δική σας φωτογραφική μηχανή.
Τρεις λήψεις της ίδιας εικόνας με διαφορετική έκθεση
Στην συνέχεια με την επιλογή 1 και 2 γίνεται η ένωση των φωτογραφιών στον υπολογιστή μας σε προγράμματα επεξεργασίας ειδικά για αυτό το σκοπό. Υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας που κάνουν HDR και μπορείς να τα αναζητήσεις και στο internet. Αρκετά προγράμματα εξειδικεύονται σε αυτή τη λειτουργία, ενώ τα σύγχρονα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας όπως το Photoshop, υποστηρίζουν αυτή την τεχνική. Τέτοια προγράμματα είναι το Artizen HDR, το HDR Darkroom, το Photomatix Pro, το Photoshop και πάρα πολλά άλλα.
Το περιβάλλον εργασίας του Photomatix Pro 5.0
Συνοψίζοντας:
- Το HDR συνιστάται για φωτογραφίες που έχουν να αναδείξουνε λεπτομέρειες. Είναι ιδανικό για πορτραίτα, τοπία, παλιά κτίρια.
- Εκτιμάται ότι όσο περισσότερες λήψεις πραγματοποιήσουμε για τη σύνθεση, τόσο πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα θα έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε
- Για την δημιουργία HDR εικόνας απαιτείται οι λήψεις να γίνουν με τρίποδο.
- Δεν μπορείς να κάνεις HDR σε κινούμενα αντικείμενα ή όταν κινείσαι εσύ.
- Δεν μπορείς να κάνεις HDR σε πολύ φωτεινό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα θα είναι φτωχό αφού οι υπερφωτισμένες φωτογραφίες δεν έχουν τόση λεπτομέρεια και χρωματικές διαβαθμίσεις.
- Σε καμμιά περίπτωση δε κάνουμε χρήση του φλας.
Καλές δημιουργίες!
Ένα υπέροχο αποτέλεσμα HDR τεχνικής
Η τεχνική φωτογράφισης HDR (High Dynamic Range)
4/
5
Oleh
ΔΗΜΗΤΡΗΣ