Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ρυθμίζοντας το White Balance


Με τον όρο white balance ουσιαστικά εννοούμε την ψηφιακή λειτουργία που διορθώνει τη χρωματική θερμοκρασία της εκάστοτε φωτιστικής πηγής προς το ουδέτερο, αποκαθιστώντας τις υπέρμετρα θερμές ή ψυχρές σκιές. Ρυθμίσεις white balance βρίσκουμε ακόμη και σε compact φωτογραφικές μηχανές ενώ γίνονται πιο πολύπλοκες στα upper class μοντέλα.


Ουσιαστικά το ζήτημα αυτής της ισορροπίας χρώματος προκύπτει από το γεγονός ότι οι αισθητήρες των φωτογραφικών μηχανών δεν βλέπουν με τον ίδιο τρόπο τα χρώματα όπως το ανθρώπινο μάτι.

Οι φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν μια σειρά επιλογών που μας βοηθάνε να πετύχουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη ισορροπία λευκού ανάλογα με την σκηνή που έχουμε να φωτογραφίσουμε. Στην κάθε μια από αυτές τις επιλογές η κάθε φωτογραφική μηχανή τοποθετεί την ισορροπία λευκού σε συγκεκριμένη θερμοκρασία χρώματος στην κλίμακα Kelvin. Ας τις δούμε αναλυτικά.

AUTOWB
Σε αυτή την επιλογή η μηχανή βρίσκει μόνη της την κατάλληλη ισορροπία λευκού και τα καταφέρνει σχετικά καλά αν υπάρχει μόνο μια φωτιστική πηγή και μεγάλες φωτεινές επιφάνειες. Αν ο φωτισμός είναι μικτός τότε αρχίζουν τα προβλήματα και πρέπει να περάσουμε στις ρυθμίσεις που την επιλογή την κάνουμε μόνοι μας. Κάποιες φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν έξτρα προγράμματα στο Auto WB, όπως την επιλογή για αυτόματη ισορροπία λευκού αλλά με διατήρηση των θερμών αποχρώσεων (αν για παράδειγμα δεν θέλουμε η μηχανή να μας διορθώνει τα ζεστά χρώματα του ηλιοβασιλέματος).

ΑΜΕΣΟ ΗΛΙΑΚΟ ΦΩΣ
Είναι η ρύθμιση στην ισορροπία λευκού που πρέπει να χρησιμοποιούμε όταν φωτογραφίζουμε με φως ημέρας στο επίπεδο της θάλασσας, όσο ανεβαίνουμε σε υψόμετρο το φως γίνεται πιο μπλε και αν δεν το θέλουμε στις φωτογραφίες μας πρέπει να το διορθώσουμε.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΛΑΣ
Είναι η κατάλληλη ρύθμιση για την ισορροπία χρώματος για όταν χρησιμοποιούμε το ενσωματωμένο φλας της φωτογραφικής μηχανής ή εξωτερικά ηλεκτρονικά φλας 

ΛΑΜΠΕΣ ΠΥΡΑΚΤΩΣΕΩΣ
Όταν ο φωτισμός μας προέρχεται από οικιακές λάμπες ή φωτισμό που ξέρουμε ότι είναι ισορροπημένος γύρω στα 3000 kelvin αυτή είναι η σωστή επιλογή.

ΛΑΜΠΕΣ ΦΘΟΡΙΟΥ
Αν την σκηνή μας φωτίζουν λαμπτήρες φθορισμού ή λαμπτήρες οικονομίας που δεν είναι ισορροπημένοι αυτή είναι η κατάλληλη ρύθμιση στην ισορροπία λευκού στην φωτογραφική μας μηχανή.

ΣΥΝΝΕΦΙΑ
Όταν έχουμε συννεφιά το φως είναι πιο μπλε και έτσι πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτή την ρύθμιση στην μηχανή για σωστή απόδοση των χρωμάτων στις φωτογραφίες μας

ΣΚΙΑ
Το ίδιο γίνεται όταν φωτογραφίζουμε στην σκιά. Οι σκιές είναι μπλε. Οπότε είναι η κατάλληλη ρύθμιση για όσο το δυνατόν καλύτερη ισορροπία λευκού.

ΚΛΙΜΑΚΑ KELVIN
Μερικές φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν χειροκίνητη τοποθέτηση επιλογών της ισορροπίας λευκού σε μονάδες της κλίμακας Kelvin συνήθως από 2500 μέχρι 10000 Kelvin. Με αυτές τις ρυθμίσεις μπορούμε να πετύχουμε με απόλυτο τρόπο τον έλεγχο της ισορροπίας λευκού στις φωτογραφίες μας. 

PRE-CUSTOM
Πολλές φωτογραφικές μηχανές μας δίνουν την δυνατότητα να τραβήξουμε μια φωτογραφία από μια φωτεινή περιοχή στη σκηνή μας και να ορίσουμε αυτή σαν την περιοχή που η μηχανή θα ρυθμίσει αυτόματα το WB. Μια ρύθμιση που μας ήρθε προίκα από τις βιντεοκάμερες. Αν πρόκειται να φωτογραφίσουμε για ώρα σε συνθήκες τεχνητού φωτισμού που δεν αλλάζουν, ειδικά σε μικτό φωτισμό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να βοηθάμε την μηχανή να ρυθμίσει σωστά την ισορροπία λευκού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρυθμίζοντας το White Balance
4/ 5
Oleh