Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Τι είναι θόρυβος στη φωτογραφία


Θόρυβος στη φωτογραφία; Ναι, υπάρχει. Είναι το ψηφιακό αντίστοιχο αυτού που στην αναλογική φωτογραφία αποκαλούσαμε κόκκο, είναι pixels δηλαδή με λάθος χρωματική πληροφορία. Παρ’ όλο που ο κόκκος πολλές φορές αντί να ενοχλεί, πρόσθετε αίγλη ή ομορφιά στο τελικό αποτέλεσμα, ο θόρυβος απλά σου χαλάει τις φωτογραφίες. Και όταν λέω απλά σου τις χαλάει στις καταστρέφει, αν προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε τον θόρυβο στην εμφάνιση του θα αφαιρέσουμε και λεπτομέρειες από τη φωτογραφία μας, θα γίνει πιο θολή.

Κάθε pixel του αισθητήρα της ψηφιακής σου φωτογραφικής μηχανής, περιέχει φωτοευαίσθητα στοιχεία που αναλαμβάνουν να μετατρέψουν το φως που πέφτει επάνω τους όταν εσύ ανοίγεις το κλείστρο στην χρωματική τιμή που θα έχει το ίδιο pixel στην τελική σου εικόνα. Κάπου εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα, καθώς η μηχανή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα πάντα και ενώ ουσιαστικά ορίζεις προβληματικές τιμές για τα pixels που δεν μπορεί να δει σωστά δημιουργείς το θόρυβο στη φωτογραφία. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε υψηλές τιμές ISO.

Δείτε τη δημιουργία θορύβου στο νυχτερινό ουρανό αυξάνοντας την ευαισθησία ISO

Ο θόρυβος εξαρτάται επίσης από το μέγεθος των pixels και κατά συνέπεια του αισθητήρα. Έτσι σε μηχανές με μικρό αισθητήρα όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι compact φωτογραφικές ο θορύβος παρουσιάζεται σχεδόν αμέσως με την αύξηση της ευαισθησίας ISO.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι θόρυβος στη φωτογραφία
4/ 5
Oleh