Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ο κανόνας των Τρίτων


Ο κανόνας των τρίτων είναι μια από τις πιο βασικές αρχές της σύνθεσης. Έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς αιώνες από καλλιτέχνες, ζωγράφους και τώρα, φωτογράφους. Με τον κανόνα των τρίτων, ο φωτογράφος χωρίζει την φωτογραφία σε τρίτα, οριζόντια και κάθετα έτσι ώστε να έχει εννέα ίσα μέρη. Το κύριο θέμα δεν τοποθετείται στο μέσο του πλαισίου και έτσι φαίνεται δυναμικό, κινούμενο και ενδιαφέρον.

Όταν τραβάς μια φωτογραφία πρέπει να διαιρείς νοητά το σκόπευτρο ή την LCD οθόνη σε τρία μέρη. Πολλές φωτογραφικές μηχανές έχουν αυτή την επιλογή στο μενού τους. Με το πλαίσιο αυτό στο νου σου ή στην φωτογραφική σου μηχανή, προσδιόρισε τα σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος και καδράρισε τα. Για κάποιους φωτογράφους αυτό έρχεται φυσικά, αλλά για κάποιους άλλους απαιτείται πρακτική. 


Έχε στο νου σου τον κανόνα των τρίτων και αφού έχεις τραβήξει την φωτογραφία. Αν, όταν κοιτάς τις φωτογραφίες στον υπολογιστή, βρίσκεις κάποια σύνθεση σου βαρετή, μπορείς πάντα να την επεξεργαστείς με τα εργαλεία περικοπής. Πειραματίσου με τα εργαλεία αυτά για α βελτιώσεις τις φωτογραφίες σου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κανόνας των Τρίτων
4/ 5
Oleh