Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Πως να φωτογραφίσετε υδάτινα θέματα (θάλασσα, ποτάμια, λίμνες, καταρράκτες)


Τα υδάτινα θέματα είναι αγαπημένο θέμα των ερασιτεχνών φωτογράφων αλλά και της φωτογραφίας τοπίου. Σίγουρα έχετε προσέχει φωτογραφίες που το νερό παίρνει μια απαλή όψη, μοιάζει σαν ομίχλη. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτές οι εικόνες φωτογραφίζονται με χαμηλές ταχύτητες παρασύροντας στα καρέ της κάθε κίνηση που κάνει το νερό. Οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν πιο δραματικές και το νερό είναι πιο καλαίσθητο και ευχάριστο στο μάτι.

Καταρχήν ας δούμε παρακάτω μια εικόνα στην οποία η κίνηση του νερού έχει παγώσει:


Είναι μια εικόνα που δίνουν συνήθως οι ψηφιακές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα. Εμείς όμως θέλουμε να δώσουμε στο νερό αυτό το εφέ "ghosting". Το βασικό μας εργαλείο για ένα τέτοιο εγχείρημα είναι ένα τρίποδο. Σκοπός μας είναι να επιτύχουμε χαμηλή ταχύτητα κλείστρου έως και μερικά δευτερόλεπτα, και χωρίς τρίποδο θα ήταν ακατόρθωτο να μην έχουμε κουνημένη φωτογραφία.

Λόγω το ότι θα είναι μέρα και ίσως η φωτογραφία πολύ φωτεινή, θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της υπερέκθεσης. Βάλτε το πιό κλειστό διάφραγμα που διαθέτει ο φακός σας και κρατήστε την τιμή της ταχύτητας στα 4 sec. Επίσης μειώστε τα ISO στο ελάχιστο. Συμβουλευτείτε και το φωτόμετρο της μηχανής σας αν θέλετε. Πατήστε κλικ. Άν δείτε οτι η φωτογραφία είναι σκοτεινή τότε ανοίξτε πάλι το διάφραγμα όσο χρειαστεί για να έχετε σωστή έκθεση ή ίσως να θέλατε να αυξήσετε και την ταχύτητα στα 6 sec.



Προτιμήστε πρωινές ή απογευματινές ώρες της ημέρας ή σημεία που σκιάζονται έντονα προκειμένου να μπορεί η μηχανή σας να σας δώσει χαμηλές ταχύτητες. Μια καλή λύση σε αυτό είναι να έχετε μαζί σας και να φορέσετε στο φακό ένα ουδέτερο φίλτρο ND ή περισσότερα απο ένα με διαφορετικές τιμές σκουρότητας.. Το ND φίλτρο επιτρέπει συγκεκριμένη ποσότητα φωτός να το διαπεράσει αναλόγως σκουρότητας. Έτσι μπορούμε να κερδίσουμε απο 1-2 stop έως ίσως και 8-10.

Άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να συναντήσετε σε τέτοιες αποστολές είναι να αιωρούνται στον αέρα σταγονίδια απο το νερό που πέφτει με ορμή, ειδικά σε μεγάλους καταρράκτες ή ορμητικά ποτάμια. Γι’ αυτό θα συνιστούσα να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί ή/και να έχετε μαζί σας και ένα τηλεφακό. Ίσως ένα 70-200mm ή όποιον έχετε στην διαθεσή σας, για να έχετε την δυνατότητα να είστε σε μακρινή απόσταση απο τον καταρράκτη και να μην ρισκάρετε να καταστρέψετε τον εξοπλισμό σας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως να φωτογραφίσετε υδάτινα θέματα (θάλασσα, ποτάμια, λίμνες, καταρράκτες)
4/ 5
Oleh