Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η Zoom In & Zoom Out τεχνική


Το zoom in ή αντίστοιχα zoom out είναι μια εντυπωσιακή τεχνική, που βασίζεται στην αλλαγή της εστιακής απόστασης κατά τη διάρκεια της λήψης. Για την πραγματοποίηση της απαραίτητη προυπόθεση αποτελεί η χρήση χαμηλών ταχυτήτων.

Πως γίνεται
Επιλέγουμε χρόνους από 1/8 έως 4'', ανάλογα το θέμα, το φωτισμό και το ζητούμενο αποτέλεσμα. Έχουμε ένα φακό zoom και όχι σταθερό εστιακής απόστασης. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης περιστρέφουμε το δακτυλίδι που μεταβάλει την εστιακή απόσταση, κρατώντας ένα ενδιαφέρον κεντρικό σημείο στην εικόνα. Η περιφέρεια της φωτογραφίας θολώνει με ακτίνες που οδηγούν προς το κέντρο, το οποίο παραμένει σχετικά αμετάβλητο (Zoom In). Δοκιμάστε αντίστοιχα να κάνετε Zoom Out. Για το επιθυμητό αποτέλεσμα θα χρειαστεί αρκετή εξάσκηση με τη μηχανή μας.

Περιστροφή του δακτυλιδιού εστιακής απόστασης κατά τη λήψη
Δεν έχει σημασία αν κάνετε μεγέθυνση ή σμίκρυνση για να πάρετε το αποτέλεσμα που θέλετε, αν και έχουν διαφορές μεταξύ τους. Δοκιμάστε και τους δύο τρόπους και θα δείτε τα διαφορετικά αποτελέσματα.
Ρυθμίσεις
  • Επιλέγουμε μια ταχύτητα κλείστρου αρκετή όσο να κινηθεί η απόσταση του φακού σας από το ένα άκρο στο άλλο. Πειραματιστείτε. Διαφορετική ταχύτητα μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικό αποτέλεσμα.
  • Ενώ η ρύθμιση του διαφράγματος δεν είναι η πιο κρίσιμη για την απόκτηση ενός ωραίου ζουμ αποτελέσματος, όταν χρησιμοποιείτε μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου μπορεί να έχετε κάποιο πρόβλημα με την υπερέκθεση (ανάλογα με τη συνολική κατάσταση φωτισμού) που αφήνει περισσότερο φως στη φωτογραφική σας μηχανή. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε την πιθανή υπερέκθεση με την επιλογή ενός μικρότερου διαφράγματος (μεγάλους αριθμούς f).
  •  Για να έχουμε μια ομαλή κίνηση στην εικόνα σας, θα πρέπει να είστε σε θέση να κάνετε χειροκίνητα zoom το φακό σας ομαλά και σταθερά (ομαλή ροή κατά το zoom). Μην επιταχύνετε σε ένα σημείο και μετά να επιβραδύνετε σε κάποιο άλλο σημείο κατά τη λήψη.

Ρυθμίσεις μηχανής. ISO 100, f/22, t: 4 sec. 

Φωτογραφία με τη τεχνική Zoom

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Zoom In & Zoom Out τεχνική
4/ 5
Oleh