Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ποιότητα φωτογραφικής μηχανής και Megapixel


Σήμερα σας γράφω αυτό το άρθρο γιατί με ρώτησε κάποιος το παρακάτω:
Εμένα η φωτογραφική στο νέο μου καινούργιο κινητό έχει πολλά mp άρα είναι πολύ καλή! Σωστά;
Η μεγαλύτερη απόδειξη της άσκοπης υπερβολής των mp μπορεί να γίνει με μια τριπλή σύγκριση: Ένα καινούργιο πανάκριβο κινητό τηλέφωνο με φωτογραφική πολλών mp, μια compact μηχανή με τα αντίστοιχα mp και μια DSLR με λιγότερα mp. Αν συγκρίνουμε μια λήψη με κοινό θέμα, θα παρατηρήσουμε τη τεράστια διαφορά ποιότητας. Η DSLR θα υπερέχει, στη συνέχεια θα ακολουθεί η compact και τελευταίο με μεγάλη διαφορά θα καταφτάνει το καινούργιο μας πανάκριβο κινητό με τα πολλά mp που αγοράσαμε.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ποιότητα εξαρτάται από το μέγεθος του αισθητήρα, το μέγεθος των pixels και το βάθος χρώματος. Σε αυτά προστίθονται οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις στη κατασκευή και στο λογισμικό της μηχανής που διαμορφώνουν το αποτέλεσμα. Άρα λοιπόν ο μύθος αυτός ισχύει μόνο στη περίπτωση που μιλάμε για ίδιο αισθητήρα και ίδιο βάθος χρώματος με αυξημένα τα mp π.χ. η διαφορά σε δύο κινητά τηλέφωνα και μόνο σε αυτή τη περίπτωση.

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να εξηγήσουμε και τι είναι βάθος χρώματος (bit) που συχνά βλέπουμε αλλά δε γνωρίζουμε τι σημαίνει. Τα κινητά τηλέφωνα και οι περισσότερες compact μηχανές  έχουν βάθος χρώματος 8 bit (τα 8 bit αντιστοιχούν σε 256 αποχρώσεις). Οι DSLR μηχανές έχουν 12 ή 14 bit (που αντιστοιχούν 4.096 ή 16.384 αντίστοιχα αποχρώσεις).

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Έτσι καταλήγουμε στα παρακάτω συμπεράσματα:

  • Μια μηχανή DSLR αποδίδει πολύ καλύτερα σε ποιότητα απ' ότι μια compact ή ένα κινητό τηλέφωνο.
  • Μια compact αποδίδει επίσης καλύτερα απ' ότι ένα κινητό τηλέφωνο.
  • Δεν ασχολούμαστε με τον αριθμό των mp της μηχανής, αλλά με το βάθος χρώματος και τον αισθητήρα.
  • Δεν επιλέγουμε την ακριβότερη μηχανή, ούτε τον ακριβότερο φακό, ούτε εμμένουμε σε μια μάρκα. Ερευνούμε ποιες μηχανές ξεχωρίζουν και επιλέγουμε αυτή που ανταποκρίνεται στο πορτοφόλι μας.
  • Προσαρμόζουμε τις απαιτήσεις ποιότητας στις ανάγκες μας και όχι σε παράλογα δεδομένα που δε θα εφαρμοστούν ποτέ. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιότητα φωτογραφικής μηχανής και Megapixel
4/ 5
Oleh