Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Μικρό στο μάτι, μεγάλο στη Macro-Φωτογραφία


H Macro φωτογραφία είναι ένας τρόπος φωτογράφισης, ο οποίος επιτρέπει το πλησίασμα στο θέμα, με συνέπεια την αύξηση του μεγέθους του ειδώλου. Όσο πλησιάζουμε προς το θέμα που φωτογραφίζουμε τόσο αυτό μεγεθύνεται.

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται και θεωρούν την macro φωτογραφία ως την κοντινή φωτογραφία. Το λάθος είναι πως το μέγεθος της φωτογραφία μας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή τουλάχιστον ίσο από το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε για να θεωρείται macro. 

Πιο συγκεκριμένα η macro φωτογραφία διακρίνεται σε:

  • Close Up: Λέμε ότι έχουμε close up όταν το μέγεθος της φωτογραφίας είναι μικρότερο ή ίσο με το μέγεθος του αντικειμένου που φωτογραφίζουμε.
  • Macro: Όταν το μέγεθος της φωτογραφίας είναι μεγαλύτερο από το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε μέχρι και 10 φορές.
  • Micro: Πρόκειται για λήψεις με μικροσκόπιο. Η μεγέθυνση της φωτογραφίας είναι μεγαλύτερη από 10 φορές του πραγματικού.
- Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε για να έχουμε μία macro φωτογραφία;
  • Με SLR φωτογραφική μηχανή.
    • Φακό macro ή φίλτρο close up.
      • Με τους φακούς macro πετυχαίνεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα στην εικόνα. Η μεγέθυνση που συνήθως δίνουν είναι 1/1.
      • Τα φίλτρα close-up είναι μεγεθυντικοί φακοί σε μορφή φίλτρων. Επιτρέπουν μεγαλύτερο πλησίασμα στην εστίαση τους αλλά με χαμηλότερη ποιότητα.
    • Ένα κοντό τριποδάκι.
    • Φλας.
  • Με compact φωτογραφική μηχανή: Οι περισσότερες ψηφιακές compact έχουν την δυνατότητα να κάνουν macro. Ορισμένες μάλιστα έχουν μια επιπλέον επιλογή, την "supermacro" για επιπλέον μεγέθυνση.
Φακός macro της Nikon και φίλτρα close- up

- Γιατί δεν γίνεται όταν δεν έχω αυτόν τον εξοπλισμό;
Οι απλοί φακοί δε μπορούν να μεγεθύνουν το αντικείμενο και δε μπορούν να πλησιάσουν πολύ κοντά λόγω αδυναμίας του φακού να εστιάσει. Ένας ακόμη λόγος που οι φακοί δε μπορούν να είναι και macro είναι ότι η κατασκευή τους δεν επιτρέπει καλή απόδοση συγχρόνως σε μακρινή και κοντινή εστίαση, έτσι σε αντιθέτη περίπτωση και ο macro φακός δεν είναι καλός όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί προς το άπειρο.

- Τι ρυθμίσεις βάζω;
H macro φωτογραφία απαιτεί χαμηλές ταχύτητες και κλειστά διαφράγματα. Χρησιμοποιούμε όσο πιο χαμηλή ευαισθησία ISO είναι δυνατόν. Αν είναι ηλιόλουστη μέρα τότε προσαρμόζουμε το διάφραγμα κοντά στην ρύθμιση της ισορροπημένης φωτογράφισης χωρίς φλας.

- Πως γίνεται;
Αρκεί το πλησίασμα της φωτογραφικής μηχανής προς το αντικείμενο όταν το ζητούμενο είναι η αύξηση του μεγέθους του ειδώλου έως φυσικά το σημείο που μπορεί να πλησιάσει ο φακός μας και να εστιάσει. Τότε μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο καλές macro φωτογραφίες βγάζει ο φακός μας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μικρό στο μάτι, μεγάλο στη Macro-Φωτογραφία
4/ 5
Oleh