Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Ανακαλύψτε τον νυχτερινό ουρανό μέσα από το Stellarium


Το να εντοπίσετε τον γαλαξία (milky way) ή έναν πλανήτη στον νυκτερινό ουρανό δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κοιτάξουμε και ποια ώρα είναι η σωστή. Την λύση σε αυτά ερωτήματα μπορούν να δώσουν εφαρμογές (που θα μας γλυτώσουν άπειρο χρόνο) τόσο στον υπολογιστή μας όσο και στα κινητά μας τηλέφωνα δείχνοντας πού να βρείτε αυτό που ψάχνετε. Μία από αυτές είναι και το πρόγραμμα Stellarium.


Το Stellarium είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ανοιχτού λογισμικού για τον υπολογιστή μας. Εμφανίζει έναν ρεαλιστικό ουρανό σε 3D όπως ακριβώς θα τον βλέπατε με γυμνά μάτια, κιάλια ή τηλεσκόπιο.

Θα μας φανεί χρήσιμο γιατί:
  • Μπορούμε να βλέπουμε πότε ανατέλει και πότε δύει ο ήλιος.
  • Μπορούμε να βλέπουμε σε ζωντανό χρόνο πως είναι ο ουρανός μέσα από την οθόνη μας.
  • Μπορούμε να βλέπουμε αν θα έχει φεγγάρι σήμερα ή όχι.
  • Μπορούμε να βλέπουμε που ακριβώς βρίσκεται ο γαλαξίας (milky way).
  • Mπορούμε να βλέπουμε τους αστερισμούς. 


Γενικότερα το Stellarium περιέχει κατάλογο με πάνω από 600,000 άστρα. Επιπλέον περιέχει επιπρόσθετους καταλόγους με περισσότερα από 210 εκατομμύρια άστρα. Απεικόνιση των αστερισμών και των σχεδίων τους. Ρεαλιστικό Γαλαξία. Πολύ ρεαλιστική ατμόσφαιρα, ανατολή και δύση του Ήλιου. Οι πλανήτες και οι δορυφόροι τους. Πολύ δυνατή εστίαση (zoom). Έλεγχος του χρόνου. Πολύγλωσσο μενού χειρισμού. Ευρυγώνια προβολή για θόλους πλανηταρίων. Σφαιρική κατοπτρική προβολή για τον δικό σας θόλο. Και πολλά πολλά άλλα, πιστέψτε με θα σας ενθουσιάσει και είναι εντελώς δωρεάν στην έκδοση για pc. Μπορείτε να το κατεβάσετε πατώντας ΕΔΩ.
Για iPhone μπορείτε να ψάξετε για προγράμματα όπως το StarMap, StarWalk, SkyGazer ή DistantSuns. Επίσης εκτός από την έκδοση του Stellarium για PC, υπάρχει και το SkyChart.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακαλύψτε τον νυχτερινό ουρανό μέσα από το Stellarium
4/ 5
Oleh