Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Πως να επιλέξουμε την πρώτη μας DSLR μηχανή


Οι DSLR (Digital single-lens reflex) φωτογραφικές μηχανές έχουν πια εισέλθει δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή, αφού τα πλεονεκτήματα τους είναι αρκετά και σημαντικά, ενώ παράλληλα το κόστος αγοράς τους είναι πιο προσιτό συγκριτικά με παλιότερα. Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για το νέο μας βήμα στο κόσμο της φωτογραφίας, περιγράφοντας τα προτερήματα μίας τέτοιας επιλογής, τονίζοντας παράλληλα τα στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε:

  • Πρώτο βασικό ερώτημα είναι πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε. Οι σημερινές DSLR ξεκινάνε από τα 300 ευρώ (μαζί με τον φακό) και φτάνουν όσο ψηλά θέλετε. Ένας αρχάριος δεν χρειάζεται να πάρει μία ακριβή μηχανή γιατί και μία μηχανή της οικονομικής κατηγορίας θα τον καλύψει απόλυτα στα πρώτα του βήματα στον κόσμο της φωτογραφίας.
  • Δε χρειάζεται να κολλήσετε στη μάρκα της μηχανής. Κάθε εταιρία έχει το δικό της κοινό και φυσικά ανταγωνισμό. Εγώ θα σας έλεγα να επιλέξετε Nikon μιας και εγώ με μια τέτοια ξεκίνησα και θεωρώ τις Nikon μηχανές πολύ καλές για πρώτο ξεκίνημα. 
  • Καλό είναι να επισκεφτείτε ένα κατάστημα και να τις δείτε από κοντά
  • Μη δίνεται σημασία στα megapixels, δε παίζουν ρόλο μόνο αυτά. 
  • Σας προτείνουμε για αγορά μια μηχανή που να περιέχει σώμα και έναν ευρυγώνιο φακό με ζουμ, για να καλύπτει μεγαλύτερο μέρος από τις φωτογραφικές μας ανάγκες (π.χ. 18mm-55mm ή 18mm-105mm), και όχι κάποιον νορμάλ φακό (50mm ή 75mm), οι οποίοι δεν μας δίνουν μεγάλη ευελιξία στις λήψεις μας. Στο μέλλον, σίγουρα θα αναζητήσουμε και κάποιον άλλο φακό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα μας έχουν δημιουργηθεί και τη κλίση που θα αποκτήσουμε για τη φωτογραφία. Για παράδειγμα ένας φωτεινός φακός 50mm, πιθανόν να μας χρειαστεί εάν επιθυμούμε να δημιουργούμε περισσότερα πορτρέτα ή να φωτογραφίζουμε τοπία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ένας τηλεφακός εάν αποφασίσουμε ότι θα φωτογραφίζουμε πουλιά ή άλλα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, ένας macro φακός αν θέλουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα στην εστίαση πάνω σε μικρά αντικείμενα από πολύ κοντά, έντομα ή λουλούδια κ.ο.κ.
  • Εφόσον εντοπίσετε το μοντέλο που θέλετε να αγοράσετε κάντε μια έρευνα αγοράς. Σας προτείνουμε το scroutz (όχι απαραίτητα βέβαια, απλώς εκεί μπορείτε να κάνετε σύγκριση τιμών).


Τι άλλο θα χρειαστούμε 

  • Κάρτα μνήμης. Τα αρχεία JPEG στις μηχανές με πολλά megapixels (16 mp και άνω) αλλά και τα RAW αρχεία καταλαμβάνουν αρκετό χώρο στη μνήμη της μηχανής, γι' αυτό το λόγο ακόμα κι αν η μηχανή έχει εσωτερική μνήμη, είναι προτιμότερο να προμηθευτούμε μία κάρτα μνήμης με επαρκή χωρητικότητα (8 GB και άνω) και με γρήγορη ταχύτητα, για τη βέλτιστη απόδοσή της. Η ταχύτητα αποτυπώνεται στη λέξη “class” πάνω στην κάρτα (class 8, 10, κλπ.).
  • Μια τσάντα μεταφοράς. Και όμως είναι απαραίτητη στις εξορμήσεις σας.
  • Τρίποδο. Επίσης απαραίτητο. Πρόσεξτε την επιλογή αγοράς σας στο τρίποδο σε σύγκριση με το βάρος της φωτογραφικής σας μηχανής.
  • Δεύτερη μπαταρία. Δε θα θέλατε να ξεμείνετε από μπαταρία στην πιο όμορφη φωτογραφία.

Τα παραπάνω θεωρούνται τα απαραίτητα τα οποία πρέπει να τα αγοράσετε μαζί με τη φωτογραφική σας μηχανή. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα αξεσουάρ για αγορά που θα τα ανακαλύψετε στη πορεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως να επιλέξουμε την πρώτη μας DSLR μηχανή
4/ 5
Oleh